De Beste Zolder Slaapkamer Inspiratie

Goed Idee Slaapkamer Op Zolder?

Is het een goed idee om de zolder als slaapkamer te maken? De meningen zijn hierover verdeeld. Sommigen vinden het een goed idee, anderen moeten er niet aan denken om op zolder te moeten slapen. Persoonlijk ben ik een grote fan van de zolder slaapkamer. Het is namelijk een unieke ruimte in huis. Natuurlijk zijn schuine wanden, een schuin dak en de houten balken aan het plafond niet altijd praktisch, maar ze zorgen wel voor een hele mooie, chique en karakteristieke sfeer. En ja, het klopt dat de temperatuur op zolder erg hoog kan oplopen in de zomer. Maar daar zijn ook weer handige ideeën voor om daarmee om te gaan. In ons blog bericht geven je de meest trending zolder slaapkamer inspiratie!

zolder slaapkamer inspiratie

Niet alle zolders zijn voorzien van een raam. Echter, als een kamer geen raam heeft, mag je er officieel ook geen slaapkamer van maken. Althans, je mag het geen slaapkamer noemen. Een raam is dus een absolute musthave. Ramen zorgen namelijk voor natuurlijke lichtinval. En als je het raam ook open kunt zetten, zijn ramen ook een vorm van ventilatie in de slaapkamer. Veel mensen kiezen voor een dakkapel. Een dakkapel heeft als groot voordeel dat de zolder ruimer en lichter wordt. Vooral voor een kleine zolder slaapkamer kan dit een heel goed idee zijn. De kosten voor het plaatsen van een dakkapel beginnen vanaf ongeveer €3000,- voor een dakkapel van twee meter breed en kunnen oplopen tot €5000,- voor breedte van vier meter.

Past dit niet in je budget? Dan is een dakraam een heel goed alternatief. Een dakraam heb je al voor €1000,- inclusief plaatsen. Met een dakraam creëer je weliswaar geen extra ruimte op de zolder slaapkamer, maar het zorgt wel voor een fijne lichtinval. En mocht je budget het toelaten, dan zou je ook meerdere dakramen naast elkaar, boven elkaar of tegenover elkaar kunnen plaatsen.

Zoals gezegd, op zolder heb je vaak te maken met schuine daken of schuine wanden. Een schuin dak is super mooi en charmant, vooral door de hoogte, maar het klopt dat het niet altijd even praktisch is. Dit is ook afhankelijk van hoe hoog de rechte wanden zijn. Als deze hoog genoeg zijn, dan beperkt het niet de loopruimte in de zolder slaapkamer. Je zou daar dus gewoon een hoge boekenkast of kledingkast kunnen plaatsen.

Zijn die rechte muren niet zo hoog, maar de schuine wanden wel, dan kan je er dus niet onder staan en lopen. Een hoge kast is dan ook niet mogelijk. Je zou dus wat anders moeten verzinnen om die ruimte in te richten. Je zou bijvoorbeeld het bed onder het schuine dak kunnen plaatsen. Daarnaast zijn er ook genoeg opbergsystemen en kasten die niet zo hoog zijn. De IKEA Besta kasten en de Nordli ladekasten zijn daar hele goede voorbeelden van. Praktische modulaire kasten, die je zelf naar wens kunt samenstellen.

Kan je geen kast vinden met het perfecte formaat voor onder de schuine wand? Dan kan je ook inbouwkasten overwegen. Dat is mijn persoonlijke voorkeur. Het grote voordeel van een inbouwkast in een schuine wand, is dat je daarmee alle centimeters onder de schuine wand optimaal benut. Vooral als het om een kleine zolder slaapkamer gaat, zijn inbouwkasten een perfecte oplossing. Je kunt er er een boekenkast van maken, een kledingkast, of zelfs een complete inloopkast.

Wat de zolder ook zo bijzonder maakt, is dat je vaak direct in een open zolder terecht komt als je de trap op loopt. Op andere verdiepingen kom je eerst in een overloop terecht. Op zolder is dat dus anders. Je zou natuurlijk een overloop kunnen creëren, wat een goed idee is als je meerdere slaapkamers op zolder wilt inrichten of bijvoorbeeld een aparte inloopkast of badkamer wilt maken. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een open zolder slaapkamer van te maken. Een optie kan zijn is om het volledig open te laten. Een andere optie is om de open trap dicht te maken met een trapombouw en een vaste deur.

Bijpassend Beddengoed Voor Je Zolder Slaapkamer

In onze zolder slaapkamer inspiratie blog hebben we aan bijna alles gedacht! Alleen zijn we een heel belangrijk ding vergeten namelijk, Een bijpassend beddengoed voor op jouw mooi zolder slaapkamer.